„В сянката на престъплението“ е едновременно нежен и разтърсващ разказ за събитията, довели до случилото се през 1932 г. в една от най-изтъкнатите шведски фамилии – фон Сюдов.

При неизяснени обстоятелства са убити Ялмар фон Сюдов и две домашни помощнички от сина на Ялмар фон Сюдов, Фредрик. Впоследствие Фредрик отнема живота на съпругата си и се самоубива.

За романа Хелена Хеншен е удостоена с наградата за литература на Европейския съюз за 2009 г.

От полицейските разпити на очевидци е направена възстановка на последните часове на Софи и Фредрик. Ходът на събитията възмущава мнозина, не само с факта, че Фредрик произвел смъртоносните изстрели в непосредствена близост до ресторанта, ами и с провокативния реквизит: шампанско, стриди, рози и песента, за която се твърди, че поръчали на оркестъра, сякаш напускали театрална сцена. Истината не е ясна, случката е обвеяна със слухове и небивалици, а убийствата се превръщат в най-обсъжданата тема на разговор не само в Упсала, но и в цялата страна.

Из „В сянката на престъплението“

За книгата говорят

“Силна книга”, бих могла да напиша и с това да приключа, защото “силна книга” би било напълно изчерпателно. Обаче няма да приключа с това, защото макар и изчерпателно, не е всичко, което искам да кажа за този роман...[още]Заглавие: В сянката на престъплението
Автор: Хелена Хеншен, Швеция
Година на издаване: 2012
Формат: 14,5 cm x 21 cm, 268 стр.
ISBN 978-954-92436-7-3 • 
Culture Programme (2007-2013)