КНИГАТА, КОЯТО ВОЕННИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА ЗАБРАНЯТ

КОМАНДОС излиза през 2009 г. след неуспешния опит на военните в Дания да спрат издаването на книгата с твърдението, че тя представлява риск за националната сигурност, което обаче слага началото на дебат по въпросите на цензурата и свободата на словото с отзвук в цялата страна. Главнокомандващият на въоръжените сили, а по-късно и Министърът на отбраната на Дания подават оставка, когато става ясно, че висши военни са направили фалшив превод на книгата на арабски език в опита си да дискредитират автора и да „документират“ факта, че ал-Кайда се интересува от написаното. Срещу издателството в Дания и самия автор има повдигнати обвинения в нарушаване на законите за националната сигурност и издаване на военна тайна.

Томас Ратсак служи по време на войните в Афганистан и Ирак в състава на специалните тактически сили Task Force K-BAR. В книгата си описва в детайли живота на елитния войник и споделя преживяванията си от центъра на военните събития. Читателят се сблъсква със суровата действителност на войната в разказите за военни операции, по-рано непознати за широката общественост.

Личен сайт на Томас Ратсак с новини и съвети за подготовка на бъдещи елитни войници, включително тренировъчни програми и диети – на датски език.

Какво се случва около книгата и автора

13 месеца след издаването на книгата в Дания и разразилия се скандал специалната комисия, чиято задача беше да установи дали има основание за повдигане на обвинения срещу Томас Ратсак в нарушаване на военна тайна, решава, че няма достатъчно доказателства за образуване на дело в съда. Изключение според комисията прави текстът в глава 14, където Томас Ратсак описва работата си с агента „Ерик“ на терен.Заглавие: Командос - да воюваш с елита
Автор: Томас Ратсак, Дания
Година на издаване: 2010
Формат: 15.5 x 23 cm, 304 стр., луксозна, с фотографии
ISBN 978-954-92436-4-2 • 


Danish Arts Council